Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Fityeház szellemi értékei


Első írásos említése 1422-ben szól a faluról, ekkor Fythyefelde alakban olvashatjuk. A későbbiekben Fygehaza (1531), Fytthye (1573), majd Fityeháza (1786) változatai ismeretesek. Mai végleges formájában 1877-től fordul elő.

Bővebb történeti leírás olvasható Fityeházról a wikipédiában, a szabadlexikonban.

A Ki kicsoda Zala megyében c. kiadványból megtudhatjuk, hogy a 18. század közepén, még jórészt magyarok lakták a falut, a század vége felé azonban túlsúlyba kerültek a horvátok. Egyes források 1796-ben még magyar falunak titulálták, a 19. században azonban már horvát településként tartották számon. A horvát nyelvet ma már főkent csak az idősebb korosztály beszéli rendszeresen.

Fityeház, kisk. Zala vm. kanizsai j.-ban, (1910) 820 horvát és magyar lak. ; u. p. és u. t. Murakeresztúron volt olvashatjuk Révai nagy lexikonában.

1998. március 31-én zárult annak az összefoglalónak az adatgyűjtése, mely a Zala megye kézikönyvében jelent meg. Ez a kötet angol nyelvű összefoglalót is közöl. Részletes történeti feldolgozást és nagyon gazdag adattárat olvashat itt az érdeklődő.

A 20. század hatvanas éveiben földrajzi neveit összegyűjtötték a Zala megye földrajzi nevei című kiadványban, melyből sok más érdekesség mellett megtudhatjuk, hogy a Janka-gödör úgy keletkezett a néphit szerint, hogy egyszer leszakadt a felhő és benyomta a földet.

A Zalai Közlönyben számos érdekes információ található, melyet a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Halis István Városi Könyvtár digitalizált és tett elérhetővé, mindenki számára.

Fityeház szellemi értékeiről a tematikus linktár segítségével további internetes információkhoz juthat.


Kedves Látogatónk!
Amennyiben észrevétele van a honlappal kapcsolatban, kérem, hogy jelezze az alábbi e-mail címen:
palosine##kukac##nagykar.hu
Pálosi Istvánné (Rózsa)